Híreink

2,4 milliárd dollárért vesz a Cisco felhős hitelesítési technológiákat

 
 
A hálózati eszközgyártó felvásárolja a Duo Security nevű startupot. Elsősorban a Duo többrétegű azonosítási technológiái érdeklik.
 
Az utóbbi idők egyik legjelentősebb felvásárlását jelentette be a Cisco: 2,35 milliárd dollárt fizet a magántulajdonban lévő Duo Security nevű biztonsági cégért. A hálózati eszközgyártó részben készpénzben, részben részvényekkel fizeti ki a vételárat.

Tavaly év eleje óta ez a harmadik komolyabb beszerzése a Ciscónak, amely illeszkedik a vezérigazgatói széket 2015 nyarán elfoglaló Chuck Robbins által meghirdetett stratégiába. Annak idején Robbins első intézkedése az volt – a karcsúsítás meghirdetése mellett –, hogy a fő irányoknak megfelelően négy mérnöki divíziót állított fel. A négy terület – hálózati fejlesztés, felhős platform és az arra épülő szolgáltatások, informatikai biztonság, IoT – egyben a négy fő csapárirányt is kijelölte.

Az új vezérigazgató eddigi regnálása alatt nyélbe ütött felvásárlásokból az is látszik, hogy a vállalat a hardverfejlesztéstől elmozdulva szeretné mélyíteni a szoftveres kompetenciáit. Tavaly januárban azelőtt sikerült megvásárolnia az AppDynamicsot 3,7 milliárd dollárért, mielőtt az a tőzsdére ment volna. Ezzel hatékony – on-premise és felhőben is használható – alkalmazásteljesítmény-menedzsment megoldásokhoz jutott. Tavaly októberben a kkv-knak felhős UC-eszközöket kínáló BroadSoft cégért adott 1,9 milliárd dollár.

Ez is hálózat, és ez is szoftver

A mostani bevásárlás is inkább a felhő felől értelmezhető, mint a biztonsági üzletág felől. Mint a CNBC írja, a Cisco bevételeinek még mindig kevesebb mint 5 százalékát adják a biztonsági termékek, Robbins azonban ennek ellenére nagyon fontos területnek tartja: a hálózati megoldásszállítóként nagyon fontos, hogy a biztonság, elsősorban az adatközponti és felhős biztonság területén a vállalat gyors innovációs képességet tudjon mutatni. Az eredmények igazolják a vezérigazgatót: a legutóbbi negyedévben például a biztonsági terület hozta a második legnagyobb bevételnövekedést, éves összehasonlításban 11 százalékot.

A 2009-ben alapított Michigan állambeli biztonsági céget felhőalapú többrétegű azonosítási megoldásai tették ismertté. A Cisco elsősorban azt várja a startup technológiáitól, hogy a tavaly meghirdetett szándékalapú hálózati koncepciót (intent-based networking) képes lesz kiterjeszteni multicloud környezetre. Duo technológiáival egyszerűbbé tehetők a felhőbiztonsági irányelvek, és javul a hálózati végpontok láthatósága és felügyelhetősége.

A Duo technológiái nem csupán a kétfaktoros azonosításhoz biztosítanak hitelesítést, hanem sokkal összetetteb megoldást nyújtanak. Többek között felhasználókhoz, felhasználói csoportokhoz lehet rendelni házirendeket. Akár országonként szabályozható, hogy honnan jelentkezhetnek be felhasználók a védett hálózatokba. Hasonló módon, házirendekkel szabályozható a hálózathoz kapcsolódó eszközök hozzáférése is, például automatikusan kitilthatók a nem menedzselt eszközök.

Az még nyitott kérdés, hogy a Duo Security technológiáit hogyan integrálják a Cisco egyes megoldásaiba.

Pénzügyileg is jó vételnek tűnik

A Duo Security üzletileg sem tűnik rossz befektetésnek. A jelenleg mintegy 500 fővel dolgozó vállalat bevételeiről ugyan nincsenek nyilvános adatok, de annyit lehet tudni, hogy van mintegy 10 ezer ügyfele, köztük olyan cégek, mint a Facebook, a K-Swiss, a Paramount Pictures vagy a Toyota. Jelenleg kb. havi 300 millió hitelesítést hajt végre rendszereivel. Bevételei az elmúlt négy évben dinamikusan nőttek, állításuk szerint minden évben duplázni tudtak.

A cég története során hat körben összesen 122 millió dollár befektetést kapott. Legutóbb tavaly ősszel hét befektető adott össze összesen 70 milliót, amivel a Duo elérte az 1,2 milliárd dolláros cégértéket.

A felvásárlást a hatósági jóváhagyások megszerzése után a Cisco 2019-es pénzügyi évének végéig, azaz jövő júliusig szeretnék lezárni. A startup beolvad a Cisco hálózati és biztonsági üzletágába, de azon belül továbbra is a jelenlegi vezetője, az társalapító vezérigazgató, Dug Song irányítása alatt dolgozik tovább.

Forrás: https://bitport.hu/2-4-milliard-dollarert-vesz-a-cisco-hitelesitesi-technologiakat