Privát felhő alapú IT megoldások

Vékony- és zérókliens technológia

Az iSAFE Zrt. a technológia megvalósításának háttereként  az előzetes felmérés és ügyfeleinkkel történő egyeztetések alapján kialakít egy éles adatparki környezetet és meghatározza a szerverre telepítendő alkalmazásokat, a felhasználókat és az egyedi beállításokat. 

A szolgáltatás keretein belül biztosítjuk a központi terminal szervert, a szoftverkörnyezet,  és éles domain controllert. Igény szerint tartalék domain controller és terminal server valamint speciális alkalmazások futtatásához szükséges virtualizált Windows kliens is biztosítható. A rendszer működéséhez szükséges Microsoft licenceket Microsoft SPLA licenc havidíjas konstrukcióban biztosítjuk. Ezáltal nincs egyszeri licenc beruházás, a havi elszámolás a tényleges felhasználószám szerinti történik, és az új Windows verzió bevezetése esetén nincs szükség új licencek megvásárlására.

Vékony és zéró kliens környezet háttere

A vékony kliens környezetben az információk hozzáférése különválik az információk feldolgozásától. Az információ feldolgozása a szerveren történik, az adatok bevitele pedig a felhasználó által a vékony kliens készüléken. A felhasználó által használt készülék tulajdonképpen csak a perifériák (monitor, billentyűzet,egér stb.) kezelését biztosítja. Minden alkalmazás a központi szerveren fut, mialatt a felhasználó egység csak annyi számítógépes forrást használ, amennyi szükséges, hogy elérje a szervert. A hagyományos kliens központú PC-alapú (vastag kliens) környezetben az alkalmazások az egyes egyéni PC-ken futnak és az információfeldolgozás helyben történik.

 

A vékony kliens technológia rengeteg előnnyel jár, amik közül talán a legfontosabb a környezetvédelmi és gazdasági előny.

Előnyök

a. Környezeti és gazdasági előnyök

 • Töredékére csökken az egy munkaállomásra jutó költség az átlagos PC-hez képest. Egyetlen központi gép teljesítménytől és a felhasználói igényektől függően több felhasználót is könnyedén ki tud szolgálni. Ha növelni szeretnék a számítógépek teljesítményét, elég a központi gépet fejleszteni, és minden kliensen gyorsabb lesz a munka.
 • Több munkaállomás esetén töredékére csökken a karbantartási és üzemeltetési költség is, hiszen az egész rendszert egy központi számítógép jelenti.
 • Egy átlagos számítógép 115 wattot fogyaszt óránként, addig egy vékony kliens mindössze 1 és 5 watt között. 10db átlagos számítógép éves energiaigénye ~5.000 kWh, ami több mint 200.000,- Ft/év! Ezzel szemben 10db vékony kliens (~5W/eszköz) egy évben maximum csak ~400 kWh, ami kevesebb mint ~20.000,- Ft villamos energia költséget jelent.
 • A számítógépes eszközök gyorsan elavulnak (2-3 év), és súlyosan környezetkárosító anyagokat tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak minősülnek. Így a vékony kliens technológia sokkal környezettudatosabb, mint az eddigi megoldások, és fontos eleme a fenntartható fejlődésnek. Az alkalmazott licenszelési technológia miatt nincs 3-5 évente ismételt szoftverberuházás.
 • Nincs szükség helyi vírusvédelemre.

b. Adatbiztonság

 • A felhasználó adatai, a dokumentumok és fájlok a szerveren tárolódnak, így egyszerűen, központilag készíthető biztonsági mentés. Jogosultság nélkül idegen meghajtót és adathordozót nem tud csatlakoztatni, nem lehet egyszerűen kimásolni az adatokat, vírusos és rendszerhibákat okozó egyéb programokat telepíteni.
 • Mivel a szerverhez való kapcsolódás nélkül használhatatlanok, a vékony kliensek kevésbé vonzóak a „munkahelyi szarkák”, betörők számára.
 • A PSZÁF elvárásainak maximálisan megfelelve minden felhasználó csak a szükséges és elégséges jogosultságot és erőforrást kapja meg.

c. Helymegtakarítás

 • A kliensek mérete és súlya jelentősen kisebb, mint egy számítógépé. Ez kényelmesebbé teszi a munkahelyet, csökkenti a zajt és a termelődő hőt, valamint növeli a mobilitást és a hordozhatóságot.

d. Megbízható működés, egyszerűbb, olcsóbb üzemeltetés

 • A rendszer egyszerűségéből adódóan minimális a meghibásodás lehetősége, mivel olyan konstrukciót használ, amelyből hiányoznak a mozgó alkatrészek.

e. Központi adminisztráció

 • Minden adminisztráció, frissítés, karbantartás kizárólag a központi szerveren kell csak elvégezni.

f. Windows felhasználói felület

 • A felhasználók a megszokott Windows környezetben is dolgozhatnak. Használatával mindössze annyi változás érzékelhető, hogy nincs az asztal közelében a számítógépház.